Thor Poulsen og Brian Schmidt fra Murermestrene Thomas Hans er nu blandt de meget få danske håndværkere, der har taget uddannelsen som restaureringshåndværker.

De to erfarne murere, Thor Poulsen og Brian Schmidt fra Murermestrene Thomas Hans, kan nu tilføje titlen ”restaureringshåndværker” på visitkortet. Efter tre vintre på skolebænken har de to eksamensbevis på, at de mestrer de gamle metoder og teknikker, som skal til for at restaurere fredede og bevaringsværdige huse og bygninger.

Og det er en fordel, for Murermestrene Thomas Hans er en af de virksomheder, som ofte får den slags opgaver ind.

Mestre i kalkmørtel
– Idéen opstod egentlig, da vi var i gang med at renovere det gamle rådhus i Lavgade i Haderslev. Her måtte vi igennem mange forsøg, før vi fandt ud af, hvordan vi bedst kunne arbejde med kalkmørtel, fortæller Brian Schmidt.

Kalkmørtel, som man brugte inden cement blev opfundet, hærder nemlig af på en helt anden måde end den mørtel, vi kender i dag.

– Med cementmørtel ved du, at der går 28 dage, og så er det hærdet helt af – uanset hvor det er placeret. Men kalkmørtel skal have ilt, så murer du det inde, så der ikke kan komme luft til, så hærder det aldrig ordentligt af. Og samtidig er man nødt til at håndtere det på en helt anden måde, forklarer Brian Schmidt.

Ligger i hænderne
I dag mestrer de to murere ikke blot kalkmørtel. At mure hvælv og flække kampesten er også blevet en del af håndelaget – og netop håndelaget er et meget vigtigt element. I gamle dage var det nemlig sjældent vaterpasset, der bestemte, hvor søjlen skulle stå.

– Det handler rigtig meget om at kunne læse den bygning, man står overfor – og at det ligesom ligger i hænderne, hvordan reparationen skal være for at passe fuldstændigt ind. Det er noget, man kun kan lære gennem erfaring, for i dag bliver vi jo uddannet til at arbejde med laserværktøj og helt standardiserede industrimaterialer, som ikke udfordrer ens håndelag på samme måde, siger Thor Poulsen.

Vandt over vinkelsliber
Selv om begge murere medgiver, at nutidens materialer og metoder er både billigere og mere effektive end de gamle, så er der stadig områder, hvor det gamle håndværk vinder over selv det mest moderne værktøj.

– Når vi tidligere var ude ved et gammelt hus med kampestenssokkel, hvor der skulle efterisoleres, så har vi stået der med en vinkelsliber en halv dag for at få bare en enkelt sten flækket. Når man ved, hvordan det skal gøres, tager det jo ikke engang en time at flække sådan en på den gammeldags facon, griner Thor Poulsen.

Bedre i gamle dage
Og så er der en ting, de to er enige om: Det er ikke bare nostalgi, de byggede rent faktisk bedre i gamle dage.

– Der blev kælet for materialerne, og der blev virkelig lagt arbejde i det i et helt andet omfang. Det kunne vi også sagtens gøre i dag, men der er nok ikke mange, som ville være villige til at betale prisen, når de kan få et moderne hus til under det halve. Der er jo en grund til, at vi bygger anderledes i dag – og det er ikke fordi, vi er dovne, smiler Brian Schmidt.

Både Brian Schmidt og Thor Poulsen regner i stedet med at bruge deres nyerhvervede talenter på at vedligeholde og restaurere landsdelens mange, gamle og fredede bygninger.

Bliv kontaktet for gratis tilbud

Kontakt os på

74 52 27 17